Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Ciasta i desery Aromatyczna szarlotka Ani

Aromatyczna szarlotka Ani

Aromatyczna szarlotka AniPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Przepis autorstwa członkiń Stowarzyszenia "Włoszczowa na obcasach".
 
Składniki:
- 450 g mąki,
- 150 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 1,5 kg kwaskowych jabłek,
- 100-200 g cukru,
- 80 g rodzynek,
- 1 łyżka bułki tartej,
- masło i mąka do formy lub papier do wypieków,
- cukier puder do posypania,
- 1 łyżki przyprawy do szarlotki;
 
Sposób wykonania:
- mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodać masło, żółtka i szybko zagnieść ciasto,
- podzielić ciasto na dwie części, uformować kule, owinąć folią i wstawić do lodówki,
- prostokątną blachę posmarować masłem i posypać mąką (lub rozłożyć na blachę papier do pieczenia ciasta),
- po 30 minutach wyjąćjedną część ciasta i zetrzeć na blachę na tarce "jarzynówce" zapiec 10 minut w temperaturze 200C,
- jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i podsmażyć z cukrem,
- do jabłek dodać przyprawę, rodzynki i wymieszać,
- podpieczone ciasto posypać tartą bułkąi rozłożyć na nim masęjabłkową,
- na masę jablkową zetrzeć na tarce drugą część ciasta, piec około 30 minut w temperaturze 180°C,
- upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Aromatyczna szarlotka Ani