Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Gryczakowe ciasto

Gryczakowe ciastoPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorką przepisu jest Ewa Napora z Kluczyc.
 
Składniki na masę gryczaną:
- 3 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 kg twarogu,
- 1 litr zsiadłego mleka lub serwatki,
- 25 dag masła,
- 2 szklanki śmietany lub maślanki,
- 5 szt jaj,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżeczki cukru;
 
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 3 żółtka jaja,
- 1 jajo całe,
- 10 dag drożdży,
- 0,5 kostki roztopionej margaryny,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- ciepłe mleko do połączenia produktów;
 
Sposób wykonania ciasta gryczakowego:
- kaszę gryczaną, jaglaną i mannę gotować razem w zsiadłym mleku lub serwatce 10-20 min., odstawić z ognia do wystudzenia,
- dodać roztopione masło, twaróg, jaja, śmietanę lub maślankę, sól, cukier i wymieszać składniki.
 
Sposób wykonania ciasta drożdżowego:
- zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia,
- do gotowego zaczynu dodać resztę składników,
- wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką,
- rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, wyłożyć ciasto gryczakowe,
- wstawić do gorącego piekarnika i piec 1 godz. w temp. 180 - 200° C.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Gryczakowe ciasto