Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Ciasta i desery Trójniak Hołdowy

Trójniak Hołdowy

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach.
 
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 dag mąki,
- 5 dag drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 6 dag masła,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli.
 
Skłądniki na masę serową:
- 15 dag sera tłustego,
- 1,5 dag masła,
- 5 dag cukru,
- 1 żółtko,
- troszkę wanilii.
 
Składniki na masę makową:
- 15 dag maku,
- 5 dag cukru,
- 1,5 dag masła,
- 2 krople olejku migdałowego.
 
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, posypujemy cukier na wierzch drożdży, przysypujemy mąką, dodajemy miękkie masło, szczyptę soli i żółtka. Potem wyrabiamy ręką i dolewamy ciepłe mleko. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut. Następnie znów wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy kółeczka, kładziemy masę i zlepiamy dokładnie. Kształtujemy kule wielkości małego jabłka, układając zlepioną częścią w dół ciasno jedna przy drugiej. Najlepiej wychodzą na foremce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką układane w koło.
 
Gotowe odstawiamy na ok. 15 - 20 min, potem jajkiem i pieczemy ok. 40 - 50 min. A gdy trójniak się zarumieni, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Trójniak Hołdowy