Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Ciasta i desery Baniocek - ciasto z dyni

Baniocek - ciasto z dyni

Ciasto z dyniNazwa tego ciasta wywodzi się od dyni, którą często nazywano też mianem "bania". Przepis, jak i samo ciasto, są dość popularne w okolicach Bodzentyna. Przepis nie należy do skomplikowanych i poradzi sobie z nim każda gospodyni i każdy gospodarz. Życzymy smacznego.

 Składniki:
- 1,25 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- 2 szklanki utartej dyni,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- orzechy, rodzynki, kandyzowana marchewka.
 
Przygotowanie:
Cukier i jajka ucieramy na jednolitą masę po czym dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, olej i utartą dynię, cynamon, orzechy, rodzynki i kandyzowaną marchewkę - cały czas mieszając masę. Po wymieszaniu całość przekładamy do blachy i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto można przełożyć powidłami lub
polać czekoladą lub inną polewą.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Baniocek - ciasto z dyni